My mind is my shelter

Felicia

Ce-a vrut sa spuna autorul

971533_10151554552404646_1302131891_n„Felul modern de a pierde timpul e de a nu avea timp de pierdut. Omul recent e un om ocupat, stăpînit de lăcomia de a valorifica, de un fel de delir al productivității, al livrării continue. Însă ocupațiile noastre obișnuite sînt o uriașă pierdere de timp dacă le raportăm la axele esențiale ale unui destin.”
Andrei Pleșu

„Nu televizorul, computerul, ritmul vieții etc ne fac să nu mai citim (cum trebuie), ci slăbirea generală a interesului nostru pentru existență, pentru viață interioară, hipoprosexia spiritului nostru în epoca în care trăim.
Lectura adevărată nu se opune decât lecturii false, superficiale, fără mai multă valoare decât simpla răsfoire mecanică a paginilor.
Agonia cărții în ziua de azi este o consecință și un semn al distrugerii vieții interioare, un semn al agoniei omului în tot ce are mai bun și mai adevărat.”
Mircea Cărtărescu
(HIPOPROSEXÍE s. f. tulburare a atenției caracterizată prin diminuarea capacității de concentrare și a interesului pentru nou. (< fr. hypoprosexie)

„Oriunde aș fi îmi place să privesc viața. S-o încetinesc prin analiză și reflecție. Întotdeauna intru în conflict cu gravitatea din mine. Caut voluptatea privitului, dar ochii mei par anume făcuți să tranforme totul în propoziții.”
– Gheorghe Crăciun

„Nu numai că nu am pierdut, prin cărți, aderența la realitate, dar s-a întâmplat exact pe dos: am învățat să înțeleg realitatea, de fapt, realitățile, până în cele mai neașteptate detalii, tocmai din cărți. Cărțile m-au pregătit pentru toate fețele realității, pentru toate fețele omului, cum n-ar fi putut să o facă nimeni și nimic. (…) Fără cărți aș fi avut nevoie de sute de vieți ca să cunosc viața în atâtea variante.
De aceea oamenii care trăiesc între cărți sunt, în genere, mai toleranți decât ceilalți, mai înțelepți, mai greu de manipulat. Este partea care-mi place cel mai mult la literați. Nu au atâtea prejudecăți ca semenii lor mai puțin citiți. (…) Unde sunt cărți e viață și din viață înveți să citești cărțile.”

”…să aud cum vorbește omul cu mine. Căci dragostea e oarbă, dar nu surdă”
– Ioana Pârvulescu

„A vedea lumea, a fi conștient, dorința de a intra în lume și a-l ajunge pe celălalt, dorința de a nu fi mut, de a avea un limbaj, de a avea curajul unei integrări.”
– Cătălin Dorian Florescu

Marius Chivu – Ce-a vrut să spună autorul

Advertisements

Information

This entry was posted on 25/07/2013 by in Books, Inspiring views.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: