My mind is my shelter

Felicia

Wisdom Book

Wisdom Book

În cartea și filmul “Wisdom: The Greatest Gift One Generation Can Give to Another”(„Înțelepciunea: cel mai de seamă dar pe care o generație îl poate face alteia”) fotograful și cineastul Andrew Zuckerman consemnează gândurile și reflecțiile a câteva zeci dintre cei mai însemnați scriitori, artiști, designeri, actori, lideri spirituali, muzicieni, politicieni și conducători de afaceri, trecuți de 65 de ani.

Pentru a crea portretul profund, cinstit și cu adevărat revelator al fiecăruia dintre acești oameni, Zuckerman le-a înregistrat vocea, prezența fizică și cuvântul scris.  Cartea și filmul oferă  o moștenire excepțională de învățături pentru noi toți și o reprezentare etern valabilă a trăirilor și experiențelor noastre, care ne unesc.

Cu smerenie spun că în „Wisdom” și in viață am găsit oameni de cam patru feluri, pe care îi denumesc astfel: supraviețuitori, oameni care dăruiesc, oameni care excelează și produși ai societății.

Supraviețuitorii – cei care au trecut prin război, prin închisoare, prin moarte. Sunt cei care au privit în ochi răul și inumanul, dar nu ne pot vorbi despre asta pentru că atâta cruzime și absurd ar depăși puterea noastră de înțelegere și de suportabilitate. Și atunci ne vorbesc despre nevoia de iubire și de demnitate și ne amintesc, cu timiditate (ca să nu ne sperie) și cu smerenie, că tot ceea ce contează este să iubim, să fim smeriți, să ne bucurăm, să prețuim viața și să știm de Dumnezeu.

 ”Ura se învață” – Dave Brubeck
A umili un om înseamnă a-l face sa îndure o soartă netrebuincios de crudă” – Nelson Mandela
A înfrânge sărăcia nu este un act de caritate. Este un act de justiție” – Nelson Mandela
Nevoia umană fundamentală este nevoia de demnitate” – Wole Soyinka
Fiecare dintre noi poate fi o oază de pace” – Desmond Tutu
Fii de folos oamenilor. Rețeta fara greș pentru fericire și reușită este aceea de a dori binele celorlalți” – Desmond Tutu
Cultura reflectă emanciparea spiritului uman și strădania de a înțelege existența umană. Dacă ar fi să ne imaginăm o reîntoarcere la începuturile omenirii, sunt sigur că mai întâi de toate ar fi creată cultura. Ce formă ar adopta, asta este altă poveste”Václav Havel

Cei care dăruiesc – actori, pictori, scriitori, artiști de orice fel, preoți, unii activiști, unii funcționari publici. Viața și munca lor, ceea ce le definește identitatea, se referă la iubirea și înțelegerea omului, a vieții și a acestei lumi. Este ceea ce îi face să dăruiasca, să aprecieze și să întoarcă binele. Ei răspund prin a oferi. Grija și respectul pentru om, pentru natură și pentru viață este rațiunea existenței lor si este ceea ce îi motivează. Este vorba despre generozitate, desigur. Dar mai este vorba și despre înțelegerea unui principiu simplu: trebuie să pui de unde iei, pentru ca echilibrul Întregului să se mențină, pentru ca să fie asigurată funcționalitatea și pentru ca viața să continue. Este vorba despre Iubire.

Tendințele de astăzi sfârșesc în groapa de gunoi de mâine” – David Amram
Cu cât umpli pagina mai puțin, cu atât mai mult loc rămâne pentru imaginație” – Dick Bruna
Dacă ai încredere în ce simți, nu trebuie să demonstrezi nimănui nimic. Fii tu însuți și atât” – Clint Eastwood
Este foarte trist că, deși suntem atât de inteligenți, ne-am pierdut înțelepciunea” – Jane Goodall
Compasiunea autentică este manifestarea  liniștii tale interioare” – Nick Nolte
Poate crezi că nu ai un rol prea mare. Ai mers vreodată cu un grăunte în pantof? – Bernice Johnson Reagon
Iubește ceva. Trebuie să învățăm să iubim ceva cu adevărat. Totul se reduce la iubire” – Andrew Wyeth

Cei care excelează  – sunt cei care nu  au fost nevoiți să lupte pentru supraviețuire (nu la supraviețuirea pe piață fac referire), prin urmare își permit să se concentreze pe a excela. Pe a fi cei mai buni. Ținte. Obiective. Termene limită.  Evaluări anuale. Profit. Unii dintre ei se conduc dupa principii ce respecta și viața. Majoritatea sunt prădători. Cu toții sunt ‘ căștigători ‘, ‘învingători ‘ și ‘ de succes ‘.

„Colaborarea, lucrul împreuna sunt fundamentul real al succesului” Helmut Jahn
Indiferent de cât de bine arăți sau de câți bani câștigi, trebuie să-ți cunoști meseria.” –  Billie Jean King
Campionii se adaptează” –  Billie Jean King
În ziua de astăzi a fi faimos este aproape un stil de viață, este aproape o carieră.  Este periculoasă această faimă lipsită de substanță și de consistență”Michael Parkinson

Produși ai societății – politicieni, funcționari de un fel sau altul. Pentru ei, lumea este formată mai puțin din oameni care trăiesc și simt. Ei privesc lumea mai mult ca societate, ca mecanism care funcționează și reacționează. Prin urmare îl abordează și îl gestionează ca atare. Unii dintre ei lucrează pe baza unor principii suficient de funcționale încât să se folosească de puterea lor pentru a face ceva și pentru viață și societate. Majoritatea dintre ei manevrează și manipulează acest mecanism. Indiferent cum s-au născut, cel mai adesea ajung  să capete chip de Dorian Gray (“Portretul lui Dorian Gray” – Oscar Wilde).

Este esențial să respectăm drepturile omului – este fundamentul existenței noastre”. – Madeleine Albright
„Oamenii trebuie să-și respecte unul altuia credința”. – Madeleine Albright
Pentru a fi rezolvate conflictele trebuie să fie sacrificate ambițiile, temerile și aspirațiile excesive.” – Zbigniew_Brzezinski
„Mai presus de toate, să evităm cinismul” – Garret  FitzGerald
Nicio comunitate nu poate exista fără cultură” – Václav Havel
Daca nu înțelegi istoricul unei situații, nu poți spera să o rezolvi Denis Healey

Este posibil ca eu să nu fi trăit destul încât să știu, dar astăzi nu îmi vine în minte niciun supraviețuitor care să fi privit inumanul în ochi și să fi revenit apoi din acel iad pentru a deveni un ‘ câștigător ‘, un ‘ învingător ‘ sau un om ‘ de succes ‘. Acești oameni, când se întorc, devin cei care dăruiesc.

Să trăim din inimă, așadar. Inima este spațiul de unitate, de forță și de singuranță. Inima ne păstrează mai aproape de înțelepciune și de adevăr.

“Mai presus de toate este inima.”
Nu cred că schimbările politice pot avea cine știe ce efect. Schimbarea trebuie să se întâmple în inimă”
Kris Kristofferson

Wisdom Book – Cartea Înțelepciunii

Felicia Luca

Advertisements

Information

This entry was posted on 18/01/2014 by in Books, Reflections.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: