My mind is my shelter

Felicia

“Iubirea e insusirea lui Dumnezeu”

10171007_10152109385769646_7087070072636430868_n“Cu adevarat, iubirea e calea cea mai scurta si mai presus de orice cale spre desvarsire. Prin iubire avem inlauntrul nostru imparatia cerurilor”
“Iubirea scoate din moarte si nu te lasa sa te pogori in intuneric. Iubirea e insusirea lui Dumnezeu”

“Protivnicul a dat primul razboi cu Adam in Rai si prin el cu noi, cu toti, intrucat toti eram in Adam. E primul razboi pierdut de om. Infrangerea lui o repeta insa intreg neamul omenesc, mii de ani de-a randul, iar ceea ce a facut Adam facem si noi, fiecare. E limpede ca la mijloc a fost o neascultare, o incovoiere a unei meniri date omului de Dumnezeu. De atunci firea noastra in indoita invrajbire se afla: invrajbirea launtrica cu Dumnezeu si cu sine insusi si invrajbirea in afara, cu semenii si cu toata firea. (…) Invrajbirea aceasta ne urmareste ca o lege de pedeapsa data firii. Ea intuneca chipul nostrum cel dupa Dumnezeu. Dar sufletul nu s-a intunecat de tot, caci a mai ramas constiinta – ca o stea ce nu s-a stins de pe cerul Raiului. Si mereu ne aduce aminte de obarsia noastra dumnezeiasca si ne imbie cu o refacere.”

“Puterile sufletului – mintea, iubirea si vointa – dupa oranduirea cea straveche, isi aveau lucrarea si tinta catre Dumnezeu. De la neascultare incoace, puterile sufletului, nemaifiind unite intru Dumnezeu, ci invrajbite si aprinse de ganduri ce se contrazic, nu mai lucreaza dupa fire, ci lucreaza cel mai adesea contra firii. Dupa cuvantul sfintilor, toata stradania diavolului aceasta era si este: sa desfaca dragostea sufleutlui nostru de Dumnezeu si sa o lege de orice afara de Dumnezeu. Drept aceea, vrajmasul, ca sa-si ajunga tinta faradelegii, imbie sufletului ispita intai – cea prin placere – aducandu-i momeli placute la vedere si bune la gustare, potrivite cu fiecare putere franta a sufletului in parte, iar pe trup il impinge sa le implineasca cu lucrul si sa le faca tot mereu.”

„Si mi-o dat binecuvantare sa umblu prin sate cu cartile astea bisericesti. Sa mai citeasca oamenii si din cele ziditoare de suflet.”

“Cu adevarat, iubirea e calea cea mai scurta si mai presus de orice cale spre desvarsire.” Prin iubire avem inlauntrul nostrum imparatia cerurilor”

“Ati adus o gramada de pomelnice, bani. Eu nu ma rog pentru voi. Nu zic nicio rugaciune pentru voi. Stiti ce sa faceti? Cand ajungeti acasa sa aprindeti candela sau o lumanare. Sa ingenunchiati in fata icoanei sis a spuneti: Parinte Arsenie, roaga-te impreuna cu noi. Si atunci ma rog si eu, impreuna cu voi.”

“Iubirea scoate din moarte si nu te lasa sa te pogori in intuneric. Iubirea e insusirea lui Dumnezeu”

“Pentru a merge cu spor si nu cu paguba in calea aceasta, ai trebuinta de om si de Dumnezeu. Pe om il gasesti in duhovnic, iar pe Dumnezeu pretutindeni. Dar Il chemi sa-ti ajute prin rugaciune neincetat. Rugaciunea smereniei strabate cerurile si primeste raspuns. Rugaciunea mandriei primeste numai osanda. Una-i a lepadarii de sine, cealalta e a iubirii de sine. Cautati la mine ca sunt smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre. Smerenia e odihna sufletului.”

” Mandria da o placere mintii, dar o intuneca. (…) Rusinea asta e tot o mandrie. (…) Daca e vorba de o rusine adevarata, numai una poate sa fie. Rusinea in fata lui Dumnezeu de a fi ascultat de diavol. El, insa, e asa de hot ca nu-ti spun ca el e cel ce amageste. Si-ti baga-n cap ca tu, de la tine, faci ce faci.Si, de fapt, tu faci ale lui. Diavolul vrea din toata puterea sa nu crezi in existenta lui. El atunci te lucra mai bine. Cand mintea ta nu-l simte.”

Aceeasi idee am gasit-o si in “Sfaturile unui diavol batran catre unul tanar”. Si are sens, caci:
1 – daca nu crezi ca e diavolul, nu de el te aperi.
2 – daca crezi ca tu faci rau, atunci te indoiesti si te invinovatesti si te acuzi, ASADAR te slabesti, si iaca-asa se faramiteaza spiritul si devine din ce in ce mai vulnerabil…. [FL]

“ Asa incepe calea cea buna: cunoscandu-ti si recunoscandu-ti neputintele si mandria.”

“Daca numai iubirea e porunca ce rezuma scriptura, sigur ca numai ea e chemata sa puna capat judecatilor, razbunarilor si a razboiului celui ucigas dintre oameni. Porunca aceasta nu astepta sa o implineasca altii. Implineste-o tu intai si dupa tine se vor lua multi. Dar trebuie sa stii, dragul meu, ca e vorba de o iubire fara margini, o iubire care iarta toate.”

“- Am impresia ca nu-s bun de nimic”

“- Vezi? Cand conditionezi mantuirea de datele din afara, ale existentei, e ca si cum ai atarna-o de conditiile omului vechi. Deschizi larg poarta deznadejdii. Mantuirea e un fapt interior. Al intalnirii noastre in constiinta, cu Hristos – singurul care poate sa ne izbaveasca din robia sau conditiile patimilor si, ca urmare, sa ne dea dinlauntru o mare liniste”

„De Cezar ascultam, lui Dumnezeu ne inchinam”

“M-am inhamat la calul unui ideal cam greu: transformare omului in Om. Insa toate idealurile mari au in cele ceva paralizanrt: nu te lasa sa te ocupi de nimicurile acestei vieti.”

Filmul aici.

Arsenie Boca

Advertisements

Information

This entry was posted on 02/05/2014 by in Inspiring views, Spirituality.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: