My mind is my shelter

Felicia

Nu cred că există Dumnezeu. Știu că Dumnezeu există.

cgjung4Carl Jung:
Nu cred de dragul de a crede. Am nevoie de argumente suficiente care să susțină o ipoteză. Iar atunci când le am sunt obligat sa recunosc posibilitatea existenței, valabilității unei ipoteze sau a alteia.
Nu cred că există Dumnezeu. Știu că Dumnezeu există.
O modificare importantă a atitudinii noastre din punct de vedere psihologic este iminentă. Avem nevoie de mai multă psihologie, avem nevoie de o mai bună înțelegere a naturii umane, întrucât singurul pericol care există este omul însuși.
Conceptul de „păcat” și de „rău” fac, în mod evident, parte din natura umană. Conceptul de „mântuire” este o consecință inevitabilă.
Nu cred că omul se va abate vreodată de la tiparul original al ființei sale.

Întrebare:
Ne spuneți că omul ar trebui să privească moartea ca fiind un scop și că încercarea de a te sustrage morții constituie o încercare de evita viața și scopul vieții.
Carl Jung:
Am tratat mulți oameni în vârstă și este foarte interesant de observat reacția conștiinței în fața amenințării clare cu iminența sfârșitului: conștiința tratează sfârșitul cu indiferență, îl nesocotește total. Conștiința se comportă ca și cum viața ar continua. Omul în vârstă trăiește bine dacă se gândește la viitor, dacă așteaptă cu nerăbdare ziua de mâine, ca și cum ar mai avea o mulțime de trăit. Așa va trăi. Dar dacă îi este teamă, dacă privește înapoi în loc să privească înainte, se va pietrifica, va înțepeni și va muri înainte de vreme.
Sigur că toți suntem datori cu o moarte, dar este ceva în noi care nu crede asta, în mod evident. Acesta este un fapt psihologic. Ce dovedește acest lucru? Nu cunoaștem întotdeauna înțelesul și motivul pentru toate. Omul are pornirea de a gândi așa cum îi face bine. Iar dacă gândește conform legilor naturii atunci așa este bine.

Întrebare:
Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai eficientă din punct de vedere tehnic devine din ce în ce mai necesar un comportament colectiv al omului. Credeți că este posibil ca cea mai înaltă formă de evoluție a omului să fie înecarea individualității sale într-un fel de conștiință colectivă?
Carl Jung:
Cu greu ar fi posibil. Va exista o reacție împotriva acestei disocieri. Omul va reacționa. Omul nu poate asista la nesfârșit la propria sa anulare. Va reacționa. Deja sunt semne. Mă gândesc la pacienții mei și văd cum se află toți în căutarea propriei existențe, cum doresc toți să-și asigure existența în fața acestei atomizări, a acestei transformări întru nimic și întru nonsens. Omul nu poate suporta lipsa de sens.

https://www.youtube.com/watch?v=FPGMWF7kU_8

Advertisements

Information

This entry was posted on 12/06/2014 by in Inspiring views, Spirituality.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: