My mind is my shelter

Felicia

Sfaturi pentru scris. Sau pentru gandit. Sau pentru trait.

hemingway• Foloseşte propoziţii scurte: stilul minimalist al scriitorului american este caracterizat de folosirea preponderentă a propoziţiilor scurte. Acestea permit o lectură lejeră, care nu solicită foarte tare lectorul, ci îl ajută să urmărească uşor povestea, să „digere” textul fără a se împiedica într-un hăţiş de fraze lungi ori întortocheate. Hemingway şi-a demonstrat măiestria în economia frazei când a fost provocat să spună o poveste în 6 cuvinte: For sale: baby shoes, never used.

• Foloseşte paragrafe scurte: decât să scrii un bloc de cuvinte, chiar dacă nu foloseşti fraze încâlcite, mai bine împarte-ţi ideile în mai multe paragrafe şi lasă-le să „respire”. Altfel curg povestea şi ochii lectorului pe text.

• Foloseşte o limbă viguroasă: nu doar pentru a sugera energie, impetuozitate, ci mai ales forţă auctorială, o autoritate asupra subiectului. La baza unui text bun, viguros, a unei proze verosimile, stă o abilă folosire a cuvintelor, cu pasiune şi concentrare.

• Scrie afirmativ, nu negativ: asta s-ar traduce prin a scrie ceea ce este, nu ceea ce nu este, ce lipseşte. A fi pozitiv însemană a spune lucrurile la obiect, direct. Deşi adesea nu conştientizează, cititorii sunt încurcaţi de scrisul care se învârte în jurul cozii.

Scrie o propoziţie adevărată. Pentru a depăşi „blocajul” scriitorului, atunci când începea o nouă povestire, Hemingway obişnuia să se aşeze în faţa şemineului, să cureţe portocale, şi să le arunce cojile în foc.

Autorul explică în Sărbătoarea continuă că privea scânteile albastre ale cojilor de portocală pe care le arunca pe foc şi-apoi își arunca privirile către acoperişurile Parisului, gândindu-se:

Nu te îngrijora. Ai scris întotdeauna bine şi o să scrii şi acum. Tot ce trebuie să faci este să scrii o propoziţie adevărată. Scrie cea mai adevărată propoziţie la care te poţi gândi.

Dacă începuse să scrie prea elaborat, autorul putea ulterior să dea deoparte „ornamentele” şi să reînceapă cu cea mai simplă şi adevărată propoziţie declarativă pe care o scrisese.

Cel mai bine este să te opreşti când merge bine şi când ştii ce se va întâmpla în continuare. Dacă faci asta zilnic, când scrii un roman n-o să te blochezi niciodată. E cel mai valoros lucru pe care ţi-l pot spune, aşa că încearcă să îl ţii minte.

hemingway-writingNu te gândi la poveste când nu scrii. În acelaşi articol din Esquire, Hemingway spune să lăsăm subconştientul să muncească pentru noi.

 

„Dacă te gândeşti conştient la poveste sau te îngrijorezi, ai să strici totul şi creierul tău va fi obosit chiar înainte de a reîncepe scrisul.”

Dacă stai să te tot gândeşti la ce ai scris, ajungi să pierzi lucrul despre care scrii înainte de a putea să continui a doua zi. (…) Învăţasem să nu-mi golesc fântâna, ci să las ceva pe fund pentru ca izvoarele ce-o alimentau s-o poată umple din nou peste noapte.

Nu descrie emoţia, creeaz-o. Scrisul bun e condiţionat de observarea atentă a vieţii, spunea Hemingway. Important este nu doar să urmăreşti şi să asculţi cu atenţie evenimentele exterioare, ci să remarci şi emoţiile pe care le stârnesc în tine respectivele întâmplări, ca apoi să identifici precis ce a cauzat emoţia. Dacă poţi să recunoşti acţiunea concretă sau senzaţia care a produs emoţia, şi s-o prezinţi cu acurateţe în povestea ta, atunci poţi s-o transmiţi cu succes şi cititorilor tăi. Hemingway descrie dificultatea acestui procedeu în Moarte după-amiază:

Când scrii pentru un ziar, spui ce s-a întâmplat, şi cu un truc sau altul, comunici emoţia cu ajutorul temporalităţii care conferă un anumit sentiment faptului din ziua respectivă; dar lucrul important, secvenţa mişcării şi a faptului care produce emoţia şi care să rămână validă pentru un an sau zece, ori, cu noroc, pentru totdeauna, mă depăşea şi lucram mult ca să reuşesc.

Sfaturi pentru scris de la Ernest Hemingway

Advertisements

Information

This entry was posted on 17/09/2014 by in Inspiring views.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: