My mind is my shelter

Felicia

Cultura e singura sursă garantată a unei bucurii permanente

van gogh-french-novels

Cultura e bună pentru că e singura sursă garantată a unei bucurii permanente. Este un calm al bucuriei culturii, o continuitate a ei, o stabilitate a ei, care o face unică. Toate celelalte bucurii sunt intermitente. Și este bine că sunt intermitente, căci altfel s-ar degrada sau ar deveni periculoase.

Cultura e singura bucurie pe care o poți obține de unul singur. Nu depinzi de altcineva. Toate celelalte bucurii sunt conviviale.

Bucuria culturii are calitatea că se răsfrânge și asupra altor bucurii. Se răsfrânge asupra tuturor bucuriilor. Toate bucuriile vieții pot fi însoțite, îmbogățite, amplificate de cultură.”

Cultura este adevărata formă de maturitate a spiritului. Maturitatea este discernământ, profil propriu, autonomie, identitate.”

Cultura este singurul spațiu al adevăratei libertăți. Intimitatea culturii te face independent față de orice intruziune exterioară.”

Cultura este igiena necesară a spiritului.”

Klimt_Music

Cultura te protejează împotriva unui exces al realului. Noi tindem să ne identificăm cu ceea ce se cheamă „simțul realității”.E foarte bine să ai simțul realității, dar dacă ăsta devine singurul tău simț te pândește un trai foarte sărăcăcios, foarte monoton, repetitiv. Nu mai citești decât moduri de întrebuințare, nu te mai îndrăgostești și nu îți mai vine să faci nimic pentru că știi că mori.
Cultura știe că realul, singur, nu-și ajunge. Nu poți trăi doar cu realul, cu imediatul. Cultura dublează realul prin imaginație, printr-un halou de posibil, creează lumi noi, universuri, experiențe multiple. Cultura adaugă realulului un nimb stimulator, fertil, eliberator de irealitate. E nevoie și de irealități ca să funcționezi deplin în real. Cultura te dezmărginește și dezmărginește realul.”

Cultura te protejează împotriva unui exces al certitudinilor. Are un efect relativizant. Dizlocă locul comun, te pune pe gânduri, subminează subînțelesurile, încurajează interogativitatea. Există o subversiune intelectuală utilă, care face ca realitățile să intre în vibrație și le face să nu mai fie așa solide. Cunoașterea și cultura lasă loc petru miracol, pentru mister, pentru improbabil. Te ajută să nu adormi în funcțional și în previzibil.”

Cultura te protejează împotriva sentimentalismului prost.”

the-painter-to-the-moon-1917_Chagall

Dincolo de cultură:

Trebuie să simți mereu că mai e ceva dincolo de cultură, ceva important și decisiv. Cultura singură, practicată ca hobby bezmetic, ca obsesivitate vicioasă, ca drog, nu duce nicăieri. Practicată în sine, poate să desfigureze.
Ca orice lucru practicat în sine.

Dincolo de cultură este viața – cu bune și rele, cu trăiri, cu întâmplări, cu patosul ei, viața concretă. A fi om de cultură nu este o garanție că ești un om întreg și că duci o viață deplină.

Dincolo de cultură este cetatea – comunitatea care trebuie grădinărită, iar pragmatismul administratorului ei face cultura posibilă.

Dincolo de cultură este Dumnezeu – este transcedența, sacrul. O cultură atee este o cultură falsă, o cultură a plafonului coborât. Cultura trebuie să fie un vehicul către ceva de dincolo de ea, către lumile superioare, iar când ajungi la limanul lor abandonezi vehiculul – așa cum abandonezi o barcă după ce ai traversat râul.

Cultura este calea optimă, este cea mai bună mijlocire către ceva de dincolo de ea.

Cultura este nutriție, asigură prelucrarea materiei prime. Cultura  nu ține loc de talent, nu ține loc de înzestrare, dar le potențează.

Cultura este un mod de a aștepta accesul la o profunzime de deasupra ei.

Modul optim de a face cultură este să o faci cu gândul la un loc de dincolo de ea.

Constantin Noica și Andrei Pleșu

Andrei-PlesuAndrei Pleșu – La ce e bună cultura

Advertisements

Information

This entry was posted on 19/09/2015 by in Inspiring views, Spirituality.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: