“Eşti înfrânt, doborât, şi toate astea te fac mai pios, mai smerit. Tot ce este efemer e mai adevărat în noi.”

Untitled

Trebuie să-ţi construieşti sinele, să fii foarte pregătit toată viaţa din toate punctele de vedere.”

Cine sunt, de ce sunt si ce vreau?”

La capătul fiecărui rol este marea singurătate a ta. Te lasă personajul, spectatorii, colegii, cronicarii şi rămâi de o singurătate de mergi acasă numai pe sub streşini”

Eşti înfrânt, doborât, şi toate astea te fac mai pios, mai smerit. Încet, încet îţi dai seama că tot ce este efemer e mai adevărat în noi.

“Cu timpul, nu mai e o problemă. Secretul e să fii.”

“Este şi o parte sportivă a meseriei care te învaţă cum să pregăteşti locul în care trebuie să intre personajul. Cu cât aceste părţi din tine sunt mai culte, mai educate, mai morale cu atât personajul are ce să găsească acolo. Personajele lui Shakespeare nu intră în orice bastard. Îl ocoleşte şi îşi vede de drum”

“[Nichita Stănescu] era genul de om care îţi dădea impresia că nu respiră. Când se trezeşte îşi bagă degetele în priză şi aşa trăieşte toată ziua. Adică trăia la o imensă intensitate intelectuală şi de toate felurile. Cei care se aşezau la masă cu el nu rezistau mult. Cred că nu ştia să vorbească banalităţi, deşi vorbea despre orice. În afară de a fi un poet ieşit din comun, era şi un tip absolut genial. Dacă am pus mâna pe un geniu, acela era Nichita. Era şi un extraordinar făuritor de limba română. Brusc avea alte faţete cuvântul, căpăta tensiune. Spre final nu mai putea să scrie, avea tot timpul pe masă nişte hârtii imense, şi îi dicta Dorei. Vorbeam tot felul de lucruri şi brusc se ridica de la masă şi începea să dicteze. Când se culca toată lumea rămâneam doar noi şi, când nu mai aveam forţă să vorbim, zicea “a venit momentul“. Luam câte o hârtie din aceea mare, închideam ochii şi cu creionul desenam capătul lumii. Apoi analizam. Toate astea se întâmplau în garsoniera lui prăpădită din Piaţa Amzei.”

Anton Tauf – interviu Liternet

 

 

Advertisements