My mind is my shelter

Felicia

Omul modern suferă fără să aibă cea mai slabă idee de cauzele suferinței. Suferința trebuie acceptată pentru că există. Marin Preda.

heart_more powerful

„Când înțelegem cu adevărat ceva, mai înțelegem și că nu știm niciodată totul până la capăt.”

„Dacă ai vrut cu adevărat să te înscrii, atunci înscrie-te imediat. Uneori, argumentul afectiv e mai de preț decât ideea, pentru că ideea circulă pe toate drumurile, pe câtă vreme dorința dumitale de a construi o lume nouă se naște în inima dumitale.”

„De un an de zile, de când era inginer, din douăzeci și patru de ore, cel puțin cinci, Vale citea. Sentimentul care îl stăpânea în epoca aceea era de așteptare (…), dar acest sentiment de așteptare nu era însoțit nici de grabă și nici de inerție, nici de semne dramatice de întrebare, dar nici de acel sentiment amorf al acelor tineri care nu puteau gândi și simți nimic deosebit până nu se adunau în grupuri, pe străzi sau în localuri, sau la așa-zise ceaiuri dansante.”

Nu trebuie să dorești să te recompenseze alții pentru munca ta mai mult decât o poți face tu însuți. Trebuie să-ți ajungă bucuria care te-a stăpânit în timp ce lucrai și să rămâi numai la ea. E singura care contează și numai pe ea trebuie să o cauți. Dacă bucuria de atunci nu-ți revine în ceasurile astea de oboseală înseamnă că ai lucrat prost și să te înveți minte altă dată să nu mai lucrezi prost.”

„Surpriza pe care ți-o produce un om pe care-l cunoști bine nu e prea departe de una asemănătoare pe care ți-o poți produce tu, ție însuți.”

robby-benson-open-heart

„-Durerea de cap poate fi pricinuită de o răceală, de o tumoare, de un cioculeț de papagal pe șira spinării, de o sinuzită sau de o proastă irigație a creierului. Dumneavoastră suferiți de cea din urmă și trebuie găsită pricina. Conflictele de conștiință pot foarte bine da tulburări vasculare care au această formă. Omul modern suferă adesea fără să aibă cea mai slabă idee de cauzele suferinței. El o alungă prin pilule, și prin alungare ea se întărește, pe câtă vreme remediul împotriva ei este acceptarea. Suferința cere să fie acceptată, e dreptul ei. O dată acceptată, ea cedează, puterea ei slăbește.

-De ce are dreptul suferința să fie acceptată? întrebase tânărul medic, stupefiat. Nu înțeleg, noi suntem medici tocmai ca s-o calmăm și pe cât posibil s-o eliminăm, nu s-o acceptăm.

-Pentru că există! răspunse celălalt.

-Ei, și? Tot ce există trebuie acceptat?

-Dumneata înțelegi prin acceptare abandonare. Prin acceptarea a ceea ce există, inclusiv a suferinței, eu înțeleg angajarea, care e o acțiune și nu un abandon. În general oamenii luptă împotriva suferinței, dar ceea ce înțeleg ei prin luptă nu e acțiune, ci sustragere.

-Vă jucați cu cuvintele, răspunse tânărul psihiatru, iritat. A accepta înseamnă a fi de acord, a nu fi împotrivă. Asta înseamnă angajare? Angajare la ce?

Angajare față de suferință sau față de realitatea cu care ești în conflict. Înainte de orice trebuie să fii de acord și să accepți ca pe o realitate care este a ta suferința sau conflictul care te chinuie. Această durere este a mea, sunt proprietarul ei, există și nu o pot nega. În felul acesta se produce singura conciliere posibilă între ființa noastră și suferință și datorită acestei concilieri suferința dezarmează. Dacă continuăm s-o acceptăm până la cap, ea va fi chiar anihilată. (…) Omul modern dispune în prezent de metode atât de subtile de sustragere, încât tuturor li se pare firesc să nege suferința. Au ambiția s-o alunge cu totul din viața lor, ca și când ar fi nemuritori. (…) De ce când sunteți fericit sau foarte bucuros nu vă trece prin cap să luați un calmant?

Omul din fața lui îl dăscălea părintește, cu înțelegere pentru ignoranța sa, dar străduindu-se, cu devoțiune parcă, să inventeze pilde ușor accesibile înțelegerii.”

spiritual-purpose-job

„Trecu mai departe, îndârjită de această rezistență moale, dar de neînvins în inconsistența ei.”

„Există printre ei tineri care pot să apuce alte drumuri dacă nu i-ar împiedica ceilalți prin inerția vieții lor mizerabile. (…)
În munca ei auzise des cuvântul înapoiat, prin care erau desemnați oamenii de acest fel, dar nu-și putuse închipui că înapoierea are atâtea trepte, care pot coborî atât de jos încât raza de lumină să nu mai rămână decât o amintire a conștiinței, repede stinsă. Înapoiați erau și elevii ei din întreprinderi, dar ei nu întârziaseră să țină totuși cu ea, să-și dea adică seama că în această istorie era vorba de o femeie a cărei trudă trebuie respectată și a cărei perseverență trebuie să-ți dea de gândit. Că ei nu vedeau prea limpede la ce le-ar mai folosi să mai învețe când patruzeci sau cincizeci de ani din viața lor se scurseseră fără învățătură, era adevărat, dar ei nu putuseră să nu gândească în cele din urmă că nu-i costă mare lucru s-o asculte și că așa cum făcuseră multe în viață și puține cu folos, de ce n-ar face-o și pe asta când vedeau bine cu ochii lor că ea bătea drumurile după ei și se gândea la soarta lor? Și nu fuseseră puțini cei cărora le schimbase cursul vieții sau le restabilise o linie frântă sau culcată a existenței lor. Împotrivirea acestora de acum nu era numai un reflex al unei conștiințe primitive, ci expresia unui egoism degradat și bestial, maleabil doar pentru a induce în eroare, ca s-o poată apoi înjosi cu înjurăturile lor, de a căror nemernicie erau deplin conștienți. Până la câta treaptă puteau ei urca în sus cu ajutorul învățăturii, când se aflau mult prea departe de prima treaptă?” [Vântul potrivnic întărește copacul – FL]

Risipitorii 1_Main PredaMarin Preda – Risipitorii

 

 

 

 

 

Advertisements

Information

This entry was posted on 31/05/2016 by in Books, Inspiring views, Spirituality, Various.
Follow My mind is my shelter on WordPress.com
%d bloggers like this: