C. G. Jung – Amintiri, vise, reflecții

„…ne-am prăbușit într-o cataractă a progresului care ne împinge spre viitor cu o violență cu atât mai sălbatică cu cât ne smulge mai tare din rădăcinile noastre. Dar, odată vechiul străpuns, el este de obicei distrus, iar deplasarea înainte nnu mai poate fi oprită. Tocmai pierderea acestei legături cu trecutul, lipsa rădăciilor, produce un asemenea „disconfort” în civilizație și o astfel de grabă, încât trăim mai mult în viitor și într-o promisiune himerică a unei epoci de aur decât în prezentul până la care fundalul notru evoluționist nici măcar n-a ajuns încă. Plonjăm nestăviliți în nou, mânați de un sentiment crescând de insuficiență, de insatisfacție și frământare. Nu mai trăim din ceea ce avem, ci din promisiuni, nu mai trăim în lumina zilei prezente, ci din întunericul viitorului, unde așteptăm ivirea adevăratului răsărit de soare. Nu vrem să admitem că tot ce este mai bun este răscumpărat prin ce este mai rău. Speranța  unei libertăți sporite este anihilată printr-o sclavie tot mai mare față de stat, ca să nu mai vorbim de primejdiile cumplite la care ne expun descoperirile cele mai strălucitoare ale științei. Cu cât înțelegem mai puțin ceea ce au căutat tații și străbunii noștri, cu atât ne înțelegem mai puțin pe noi înșine și contribuim cu toate forțele la amplificarea lipsei de instincteși de rădăcini a individului, așa încât, devenit o particulă în masă, el nu mai urmează decât „spiritul gravitației”.

Îmbunătățirile orientate înainte, prin metode noi sau gadgeturi, sunt, ce-i drept, convingătoare pe loc, dar în timp îndelungat devin îndoielnice și sunt, în orice caz, scump plătite. Ele nu sporesc nicidecum tihna, mulțumirea sau fericirea în general. Sunt de cele mai multe ori îndulciri caduce ale existenței, ca, de pildă, măsurile de scurtare a timpului, care, din păcate, nu fac decât să accelereze ritmul și astfel ne lasă mai puțin timp ca oricând. Omnis festinatio ex parte diaboli est – orice grabă este a diavolului – obișnuiau să spună vechii maeștri.

Dimpotrivă, îmbunătățirile orientate înapoi sunt în general mai puțin costisitoare și, în schimb, de durată, căci se întorc la căile mai simple și verificate ale trecutului și un fac uz decât în chipul cel mai moderat de ziare, radio, televiziue și de toate celelalte inovații care, chipurile, economisesc timp.”

C. G. Jung – Amintiri vise, reflecții

Advertisements