Key to me

nicolae-grigorescu-taranca-stand-in-iarba

Am crescut într-un sătuc micuț și retezat de graniță, printre dealuri, un loc cu grâu și fân, cu căruțe, cai și copaci bătrâni, cu pădure, cu zăpadă, cu săniuță, cu leagăn de sfoară legat de copac, cu brâu și cu catrință. De acolo am coloana vertebrală, adevărurile, valorile și claritatea.

Citesc foarte mult, îmi place teatrul și îmi plac filmele care mă învață. În toate caut natura umană. Cred că acolo este cheia vieții. Îmi plac clasicii ruși. Îmi place Andrei Makine  – scriitor rus, care locuiește în Franța și îmbină desăvârșit profunzimea simțirii estice cu eleganța spiritului francez. M-a învățat despre cât suntem de profund umani, chiar și când suntem dezumanizați. Îmi place Simon van Booy în Viețile secrete ale îndrăgostiților pentru modul desăvârșit de a intui natura umană în forma sa brută. Bernhard Schlink m-a învățat în Evadări din iubire” că, in the midst of all confusion, există un moment în care vedem clar adevărul și că este bine ca atunci să nu-l negăm, ci să act on it. Altfel spus, când Dumnezeu te trezește e mai bine să nu apeși „Snooze”. În Cititorul” m-a învățat, printre multe altele, că a iubi un om care face rele este posibil și uman. Că, uneori, nu e nevoie să fii cumplit ca să faci lucruri cumplite, ci ajunge numai să fii prizonier – prizonierul tău sal al altora. Kundera m-a învățat în Lentoarea” că good things take time și you must take the time to build them and enjoy them. Că you don’t build and you don’t love hastily. Îl iubesc pe Mihail Șișkin, care  m-a învățat în Scrisorar” și în “Părul Venerei’ că cruzimea sfârșește în iubire și că iubirea este absolută. Iubirea este rostul. Îl citesc cu drag și cu poftă pe Cătălin Dorian Florescu, care ne tot reamintește că „prin iubire supraviețuim și nu ne dezumanizăm și că atâta vreme cât mai credem că există un grăunte de frumusețe suntem în siguranță”.

Mihail Sebastian mă uimește, mă încântă, mă bucură, mă liniștește.

And so many more.

My purchased books

Când eram mică, citeam în lanul de porumb – acolo nu avea să mă caute bunicul și să mă trimită la joacă, „să nu înnebunești, Filicia, de la atâta citit”. Și azi, când aud muște începe să-mi miroasă a carte.

Bunicul meu a fost un bătrân povestitor cu o voce tainică, ce se auzea tare bine în biserică, care purta în el înțelepciunea războiului și a lui Dumnezeu. Bunica mea a fost a no nonsense woman, care trăiește în modul în care îmi fac alegerile și în cum mă bucur și sufăr de și din tot ce trăiesc.

Îmi place marea, pentru nemărginirea, misterul, nepătrunderea și nuantele ei. Îmi plac ținuturile deluroase, unde poți vedea până departe. Îmi place să mă dau cu sania și îmi place căldura casei, de Crăciun. Îmi plac furtunile. Îmi plac orașele medievale (cum este Dubrovnik) – trezesc în mine ceva tainic, nedeslușit, dar calm și liniștit. Un fel de regăsire, ca întoarcerea acasă.

This slideshow requires JavaScript.

Iubesc arta și caut înțelepciunea oamenilor.

Mă apropii ușor de orice fel de om. Semăn cu bunica, despre care se știa unde era în sat după unde râdea lumea. Înțeleg repede și identific rapid esența, sămânța de adevăr și încotro duc ramurile ce se desprind din ea – ceea ce mă poate face mai greu de digerat și nu tocmai comod de înțeles uneori.  Îmi este greu să-mi găsesc locul, pentru că nu fac parte din nicio mulțime. Sau fac parte dintr-o mulțime dispersată. Am nevoie să lucrez pentru a împlini nevoile oamenilor și nu pentru a satisface capriciile buzunarelor. Omul, cu viața lui, contează întotdeauna cel mai mult pentru mine. Caut adevărul simplu și claritatea. Cel mai mult îmi doresc stabilitate and peace of mind.

Uneori sunt fermă – este o nevoie instinctivă de a testa să văd dacă ce mi se întâmplă este stabil, dacă rezistă, dacă este solid și mă pot baza pe. The key to me este afecțiunea. Dar dacă este nesinceră sau prost motivată, I shut it out. Sunt un om cald. Sunt loială, sensibilă și puternică.

1470209_10151797759474646_764182176_n

La oamenii mei caut bun-simț și iubire de oameni.

Știu că:
Numai prin iubire se poate.
Adevărul este natural, firesc. Îl recunoști indiferent de cum arată.
Extraordinarul este construit pe ordinar. Vârful nu poate exista fără bază.
Trebuie să-ți trezești ochii atunci când ți i-a adormit obisnuința.
Trebuie să-ți cunoști binecuvântările.
Suferința este inspirație.
Orice ai căuta, mai întâi trebuie să te găsești pe tine.
Pentru a face o alegere nu ai nevoie de multe opțiuni, ci de adevărul tău interior.
Contrastul este cale către armonie.
Copilaria îți este infuzie de sine.
Imperfecțiunea dezvăluie o noua cale și arată cât poate omul iubi.
Există viața după schimbare.
Soluțiile rapide sunt pentru plutire, nu pentru împlinire.
Omul trebuie să fie nu atât sincer, cât cinstit.
Nu te opri la sinceritate, caută un adevăr de calitate.
Adevărul nu se demonstrează, adevărul funcționează. Adevărul se trăiește.
Setea nu trece cu pâine. Soluția potrivită este singura care funcționează.
Sufletul îți este belșug de bucurie.
Trebuie să pregătești pâine și sare pentru fericire.
Mărul nu are gust de portocală.
Dumnezeu îți dă aripi, dar te lasă pe tine să le dotezi cu pene ca să-ți întelegi zborul.
Faptul că ești în viață este tot ce ai nevoie ca să știi că Dumnezeu există și că toate se fac numai cu iubire.

Spor, liniște și inspirație! Și gânduri bune, oameni buni!

Advertisements

11 Comments

  1. Nu îmi găsesc cuvintele să vă spun cât de mult mă bucur că am găsit acest blog.Este o adevărată comoară pentru mine.Mulțumesc din suflet!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s